Wednesday, June 1, 2011

Budaya Kita.

Hari ini taukeh senyum sinis. Bukan kerana duit banyak tetapi kerana makan percuma . Kenduri bersusunan. Ubat kena telan. Daging. Daging. daging. bubur. mee sup. cendul. teh tarik. koteow. semuanya peruntun sihat. Hoh. aduh!

Kok nak bersembang kutuk mengutuk pun takkanlah di tempat kenduri. Pandang-pandanglah sikit. sebelah mata. Kita mana tau yang di sebelah meja kita tu adik beradik mangsa kutuk. Ini terkena pada pundak taukeh sendiri. Ada ka patut depa kutuk pupu poyang taukeh. 100% tak betul. Tak benar. Andaian. Tak cukup maklumat. Apalah salahnya...jika mereka lebih baik dilimpahi rezeki daripada kita maka bersyukurlah kerana kita dapat tumpang nikmat rezeki mereka. Alhamdulillah.

Kok iyapun nak lepas geram sabar-sabarlah. pilihlah tempat. Tempat kenduri tak sesuai untuk kecam mengecam hal-hal politik. Hal rebut harta. Hal pergaduhan keluarga.Masih banyak tajuk boleh diwabakkan. cerita nostalgia lebih sesuai. Cara kawin dulu dengan sekarang. pengantin dulu dengan pengatin sekarang. kenduri dulu dengan kenduri sekarang. pinang dulu dengan pinang sekarang. dj dulu dengan dj sekarang. khemah dulu dengan khemah sekarang. masakan dulu dengan masakan sekarang. Pakaian dulu dengan pakaian sekarang. banyak. banyak.

Pesan taukeh. Kita ni semakin kuat dengan mulut tetapi lesu dengan tenaga. HEhhhh hehhhh. khaaaaaaaaaaaaaaaa.aaaaaa.aaaaaaaaaaaaa. Warung tutup. Jom ke kenduri satu lagi....

No comments: