Wednesday, March 4, 2009

Kenangan 4

Sesekali bersendirian dipinggir sungai kecil di rumah tua kami, terlalu banyak kenangan yang bertandang. Terkenang sanak-saudara yang mendahului kerana panggilan Illahi. Arwah Ayah yang sering menunggu di pintu pada setiap Khamis. Matanya tentu terimbau ke jalan untuk meninjau kehadiran anak-anak dan cucu-cucu. Riuh rendah halaman rumah tua kami. Berkumpul dan makan beramai-ramai. Berjamaah dengan berimamkan Arwah Abang Omar. Bacaannya lunak dan memukau.

Hari ini saya cukup terasa. Semuanya semakin terasing. Zaman remaja hilang beransur-ansur. Hari tua merangkak tanpa nokhtah lagi. Tiada lagi udang galah. Pohon nipah. Ikan palaga. Belacak nipah. Baung. Keli jepun. Semuanya hilang beransur-ansur. Kerinduan kepada galak haruan menangkap umpan di musim hujan telah lenyap. Siolan wak-wak dan kedidi hilang tanpa disedari. Yang masih ada hanya sang bangau yang singgah bermusim. Suara ketitir dan tekukur milik ayah juga telah tiada. Tiada seorang pun anak-anak dan cucu-cucu yang berminat kepada suara burung. Tiada. Demikanlah kita dihukum kerana tidak menghargai khazanah alam dan warisan yang gagal dipelihara.

Untuk ibu saya, saya titipkan sajak ini.

Sebatang Kara
T.Alias Taib

yang ada di sini
hanyalah sebuah pondok
kecil dan terpencil
tanpa halaman
tersandar di kaki bukit
di antara kali sepi
dan tanah merekah

yang ada di sini
hanyalah seorang nenek
tua dan kerdil
tanpa suara
mencari cucunya yang hilang
di lingkaran mimpi yang berkabut

yang ada di sini
hanyalah sebuah pelita
yang tersangkut di paku
tanpa cahaya
hanyalah sebuku kemenyan
terbakar
di malam-malam hitam-sayu

1974

Al-fatehah untuk arwah Haji Shaari Awang Kecik, Kanda Ibrahim, Kanda Mariam ,Kanda Omar, Anakanda Asyaraf dan sahabat saya penyair T.Alias Taip.


No comments: